Sunday, September 30, 2012


sDR Pkharuddin Bian , antara personaliti muda yang disebut mendapat restu kepimpinan USBO untuk menjadi calon di Tempasuk.

Desas-desus terbaru khabar politik di daerah Kota belud mencetuskan sedikit kekagitan di kalangan pemimpin masyarakat  rumpun USBO kelas pertengahan. Selain daripada cerita politik kedai kopi masih tidak lari dari kejayaan Tan Sri Pandikar Amin dan USBO mengadakan sambutan Hari Raya di Kg Rampayan menyaksikan dihadiri oleh PM Datuk Najib dan isteri, kononnya mencatat kehadiran rakyat  paling ramai pernah direkodkan dalam sejarah penganjuran rumah terbuka hari raya di Kota belud. Kini cerita itu turut ditokok tambah, bahawa Tan Sri Pandikar TIDAK akan melobi untuk diturunkan pada PRU 13 di DUN TEMPASUK. Sama ada selepas ini TSP tetap dikekalkan  sebagai YDP Dewan Rakyat atau pemimpin politik Iranun ini 'bakal' ,menduduki kerusi TYT negeri Sabah, walaupun ramai pemerhati politik meramalkan, TSP tidak kepingin untuk menjadi TYT.

Kesepakatan antara Datuk Salleh dan TSP dalam NGO USBO sekurang-kurangnya mencerminkan bagaimana percaturan dan perencanaan politik kedua tokoh di Kota belud dalam mengekalkan populariti dan penguasaan mereka di daerah Kota belud.

Isu retorik politik yang menjadi bualan ramai di kedaI KOPI sekitar pekan kota belud, kononnya TSP dan kepimpinan USBO mula menengahkan bakat baru dalam kepimpinan USBO di Kota belud apabila cuba merestui kemunculan Ketua pemuda USBO saudara Pkharudin Bian yang juga seorang kontraktor muda untuk turut merebut pelung menjadi calon di DUN TEMPASUK pada PRU 13 nanti.

Menurut maklumat yang diperolehi dari beberapa orang penggiat politik di Kota belud turut mengesahkan bahawa DSSK dan TSP memberi penajaan kepada sdr Pkharudin ini. Ceriteria politik di Kota belud sebelum ini ketika perebutan ketua Pemuda dalam UMNO KB juga dikhabarkan kedua tokoh politik ini turut menaja Sdr Barur untuk ,mengalahkan sdr Tadzul Radim. Berikutan itu dengan pengaruh dan kuasa politik, akhirnya Sdr Tadzul kalah dalam perbezaan undi yang sangat tipis.Selain untuk survival politik kedua tokoh ini dapat diselamatkan, percaturan mereka juga turut menjamin bahawa tidak akan ada pemimpin muda yang berkelibar menggantikan tempat mereka dalam waktu yang terdekat ini sebelum kerusi KM sabah belum diduduki. Justeru itu dengan meletakkan calon yang tidak punya outoriti besar dalam politik Kota Belud, maka kerusi DUN TEMPASUK ini boleh digilirkan apabila keadaan memerlukan.

Sama ada isu ini adalah muslihat politik terbaru di Kota belud akan menjadi sandaran apabila ia menjadi realiti kelak. dalam waktu yang terdekat sangat ini tentunya desas dan desus yang pelbagai bentuk akan menguasai medan politik Kota belud seterusnya menjadi spekulasi yang dicanang merata tempat.8 ulasan :

Scarlett said...

Bukan muslihat tapi strategi politik

Scarlett said...

KB masih kubu kuat BN. Salleh penyokong kuat Musa Aman

Unknown said...

Siapa pun calon yang ingin diletakkan pada akan datang pastikan calon tersebut benar-benar mampu memberikan yang terbaik kepada penduduk.

Unknown said...

Lagi pun sememangnya satu perkara yang baik memberikan peluang kepada golongan muda untuk menjadi calon. Ini bagi memberikan ilmu politik kepada pelapis yang akan datang.

mantera said...

dalam politik mmg perlu ada strategi untuk menang.

mantera said...

apapun, rakyat akan menentukannya.

drako drakonius said...

Malaysia stands to enjoy more development and progress if the people give Barisan Nasional the chance to administer the country for another five years,

The Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak said that the people could see for themselves the “real changes” that are taking place over the last three years.

This is part of BN transformation agenda under the core philosophy and concept of 1Malaysia.

One of the main principles of 1Malaysia is social justice, whereby the poor and the low-income earners are brought out of poverty,” he said in his peech before presenting dividends from Risda amounting to RM314.6mil to 39,306 smallholders nationwide.

Sotong Kurita said...

kira bagus la kalau mereka mahu mengetengahkan bakat baru.. tidak juga asyik2 bakat lama saja yang diketengahkan..