Monday, September 19, 2016

Kewujudan DUN Baru N08 PINTASAN di kota belud, mungkin dianggap rahmat bagi sebilangan penduduk di kawasan itu, apa tidaknya, kawasan berkenaan tentu akan mendapat pelbagai kemudahan dan pembangunan apabila DUN Baru itu diterima dan diwartakan. Namun bagi segelintir pemerhati politik tempatan ia menjadi satu tandatanya baru olitik di KB dan di Sabah apabila dikatakan DUN Baru itu hanya mempunyai pengundi sekitar 9 ribu orang sahaja dan merupakan kawasan DUN di Sabah yang satu-satunya mencatat jumlah pengundi sekecil itu.

 DUN BARU ini ada mulanya dikatakan sebagai DUN PANDASAN tetapi ditukar kepada DUN PINTASAN sebagai lambang DUN di kawasan pesisir pantai, walaupun beberapa perkampungan di kwsn pesisir pantai tidak dimasukkan dalam DUN Berkenaan. Antaranya Kg Taburan, Dudar dan Sarang.

Sebelum ini kewujudan persempadan Baru kawasan Pilihanraya mendapat kritikn di pelbagai pihak terutama pembangkang yang mengganggapnya sebagai cubaan terdesak untuk memenangkan BN dan UMNO.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Tan Sri Noh Omar menyelar sikap pembangkang kerana tidak memahami proses persempadanan semula kawasan pilihan raya, selain asyik menyalahkan kerajaan berhubung perkara itu.

Beliau berkata usul persempadanan semula dikemukakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) itu turut menyebabkan Umno tidak berpuas hati kerana ia dijangka mengurangkan jumlah pengundi Melayu di beberapa kawasan dulunya mempunyai majoriti pengundi Melayu yang tinggi di Selangor.

“Contohnya di Ampang, kalau dulu, satu kerusi Parlimen dan 2 Dewan Undangan Negeri (Lembah Jaya dan Bukit Antarabangsa), ketiga-tiga Umno bertanding.

“Tapi dengan persempadanan baharu ini, saya rasa Umno mungkin tidak dapat 3 kerusi itu di Ampang,” katanya ketika diminta mengulas mengenai hasrat pembangkang mengadakan pilihan raya di Selangor berikutan usul persempadanan itu.

Noh, yang juga menteri kesejahteraan bandar, perumahan dan kerajaan tempatan, berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Penyampaian Watikah Kepada Presiden Tribunal baharu Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR) dan Tribunal Pengurusan Strata (TPS) di kementeriannya di sini, hari ini.

Setiausaha SPR Datuk Abdul Ghani Salleh sebelum ini, memaklumkan kajian semula itu dilaksanakan mengikut peruntukan Fasal (2) Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan dan pindaan kepada Fasal (2) Perkara 14 Perlembagaan Negeri Sabah yang diwartakan pada 18 Ogos lepas.

Mengikut persempadanan semula itu, SPR turut mencadangkan penambahan 1 kerusi baharu Damansara, yang meliputi kerusi Petaling Jaya Utara sebelum ini, dengan bilangan pengundi melebihi 150,000 orang.

Penasihat DAP Lim Kit Siang dilaporkan mendesak supaya Selangor mengadakan pilihan raya mengejut ekoran cadangan persempadanan semula, yang didakwa sengaja ‘mengubah’ peta negeri itu.

Setiausaha Agung Umno Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor semalam, dilaporkan berkata Umno akan meneliti usul persempadanan itu dan akan dibincangkan pada mesyuarat Majlis Tertinggi Umno pada 30 September ini.

0 ulasan :