Wednesday, September 25, 2013


Mampukah timbalan Ketua UMNO Bahagian KB, Sdr Awadnir Matanggal menundukkan 'gergasi' UMNO KB iaitu Datuk Salleh Tun Said?.Benarkah kepimpinan UMNO Kb sekarang gagal mentransformasikan parti itu?

"Sudah sampai masanya saya bertanding setelah sekian lama berjuang di dalam UMNO dan sudah banyak memberi laluan kepada pemimpin lain," tegas Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kota Belud, Awadnir Matanggal ketika ditanya mengenai keputusannya bertanding jawatan ketua yang dipertahankan oleh Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Sabah, Datuk Seri Salleh Said Keruak.

Selain Awadnir terdapat dua lagi calon menawarkan diri bertanding jawatan tertinggi peringkat bahagian tersebut iaitu Amsor Tuah dan Rosmin Kasan.

Awadnir yang bersama UMNO sejak kemasukan parti itu pada 1991 dengan menjadi penaja UMNO bersama Allahyarham Tun Datu Mustapha berkata, keputusan menawarkan diri itu adalah selaras dengan sistem demokrasi dan tidak akan memecahbelahkan perpaduan parti.

"Saya melihat banyak perubahan perlu dilakukan termasuk menambah lebih banyak ahli UMNO selain memastikan kebajikan ahli seperti mewujudkan bangunan UMNO sendiri dan melibatkan ahli-ahli UMNO dalam koperasi supaya dapat meningkatkan taraf hidup mereka."Saya yakin semua ahli UMNO mengenali saya dengan dekat dan sebelum ini pun saya pernah menawarkan diri bertanding tetapi dibatalkan atas sebab tertentu. Jadi saya percaya perwakilan sebenarnya sudah ada pilihan terbaik," katanya ketika ditemui selepas menyerahkan borang pencalonan pemilihan parti di Bangunan UMNO Sabah di sini semalam.


0 ulasan :