Wednesday, July 17, 2013

Ketegasan SPR enggan mendedahkan pembekal dakwat kekal ketika PRU13 atas isu keselamatan mungkin ada kebenarannya. Namun dari satu segi keengganan itu akan menimbulkan banyak persepsi negatif kepada badan bebas berkenaan ekoran kritikan yang diterima bahawa dakwat kekal ketika PRU13 sebaliknya TIDAK KEKAL seperti yang di dakwa, malah boleh ditanggalkan selepas di basuh.

Isu ini tidak harus dilihat sebagai momokan pembangkang TETAPI wajar difikirkan dari sudut persepi rakyat. Ini membawa makna bahawa rakyat juga mahukan kebenaran sehingga isu dakwat kekal ini dapat diperjelaskan dengan cara yang lebih terperinci. Sebelum ini pelbagai kenyataan yang dibuat oleh SPR sendiri banyak menimbulkan kekeliruan termasuk kandungan kimia yang terdapat dalam dakwat kekel itu yang dikatakan mendapat persetujuan dari Kementerian Kesihatan dalam memastikan kandungannya selamat digunakan.

Sebagai sebuah Suruhanjaya  bebas, SPR wajar membuat keputusan berkaitan isu ini tanpa diengaruhi oleh mana-mana pihak. Ketelusan SPR dituntut supaya penghormatan sewajarnya dapat diberikan oleh masyarakat di negara ini. Beberapa langkah perundangan telah dan sedang diambil oleh pihak pembangkang terhadap SPR. Terbaru MP pandan yang juga pengarah Strategik PKR Rafizi Ramli membuat pendedahan di dewan Rakyat:Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli hari ini mendedahkan pembekal dakwat kekal di Dewan Rakyat dengan menyatakan individu itu "rakan rapat" pemimpin tertinggi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan mendakwa kontrak berkenaandiberikan secara rundingan terus.

"Kontrak dakwat kekal ini diraih oleh seorang pakar rundingan terus bernama Mohd Salleh Md Ali, nombor kad pengenalan 671112665021 (IC asal dari Singapura).

"Dikhabarkan pakar rundingan terus ini mempunyai hubungan rapat dengan pemimpin negara, malah juga dikatakan rapat dengan Pengerusi SPR dan Timbalannya," katanya di Dewan Rakyat.

Kontroversi dakwat kekal menjadi pertikaian dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) lalu selepas ia mudah ditanggalkan walaupun hanya dengan membasuhnya.

SPR yang didesak mendedahkan pembekal dakwat itu berkeras enggan berbuat demikian atas alasa "isu keselamatan".

Rafizi berkata, Mohd Salleh memiliki tiga syarikat yang mendapat banyak kontrak kerajaan secara rundingan terus, antaranya Integrated Challenger Malaysia Sdn Bhd yang didakwa membekal dakwat pada pilihan raya 5 Mei lalu.

"Ada tiga syarikat yang dikawal oleh niagawan bernama Mohd Salleh termasuklah satu syarikat bernama Integrated Challenger Malaysia Sdn Bhd.

"Daripada syarikat ini, ada dua lagi syarikat yang masuk menerusi rundingan terus yang dikawal oleh Md Salleh menggunakan nama kerani syarikatnya, Norsiah Yusof.

"Beliau adalah ahli pengarah dalam syarikat yang dikawal Mohd Salleh," katanya ketika perbahasan perbekalan tambahan Kementerian Kewangan di Dewan Rakyat hari ini.

Rafizi mencabar kerajaan untuk memberi penjelasan dan tidak hanya berdiam diri kerana perkara itu boleh mendorong kepada tanggapan buruk terhadap pengendali pilihan raya.

Beliau juga meminta menteri berkaitan mengesahkan pendedahannya mengenai pembekal dakwat kekal itu pada sesi penggulungan.

"Sebab itu dulu saya minta SPR dedahkan sebelum kita yang dedahkan. Ini kerana ia akan datangkan pelbagai persepsi tidak baik. Bukankah lebih baik beritahu awal-awal," katanya.

Semalam, Pakatan Rakyat (PR) mengemukakan saman ke atas Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusuf dan timbalannya, Datuk Wan Ahmad Wan Omar kerana membuat kenyataan palsu berhubung dakwat kekal serta kandungan nitrat perak dalam dakwat berkenaan.

Minggu lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Shahidan Kassim bertegas SPR tidak bercadang untuk mendedahkan syarikat pembekal dakwat kekal.

0 ulasan :