Saturday, June 1, 2013

Hasrat naib Presiden PKR yang juga MP Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar mahu menyaman kerajaan negeri Sabah ekoran penghalangannya memasuki negeri itu, dilihat mempunyai kesan politik yang sangat besar. Nurul Izzah dalam kenyataan medianya berkata kerajaan Sabah melanggar peraturan undang-undang negara kerana menghalang seorang warganegara memasuki negeri mengikut Seksyen 67 Akta Imigresen 1959/1963. Dalam insiden 30 Mei yang lepas, Nurul Izzah ditahan di lapangan terbang kota Kinabalu, dan tidak dibenarkan memasuki negeri Sabah, sebelum anak Ketua Umum Keadilan itu dihantar semula ke Kuala Lumpur. Berikutan tindakan pejabat KETUA MENTERI yang mengeluarkan arahan itu, pelbagai reaksi dari pelbagai pihak kedengaran. yang paling lantang adalah MP Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin yang menyifatkan tindakan itu sebagai satu kesilapan dan malapetaka.

Selang beberapa hari selepas kejadaian itu, akhirnya Ketua Menteri Sabah, Datuk Musa Aman mengeluarkan kenyataan sebab mengapa Nurul Izzah tidak dibenarkan memasuki negeri Sabah. Dalam kenyataan itu Musa Aman menyifatkan tindakan menghalang Nurul Izzah adalah sebab faktor keselamatan dan bukannya faktor politik. Musa Aman dipetik sebagai berkata bahawa pintu Sabah sentiasa terbuka kepada mereka yang mahu melihat dan menghayati kepelbagaian etnik dan budaya selain menyertai perayaan di negeri itu."Sabah juga mengalu-alukan mereka yang menghormati masyarakat sivil iaitu yang berpegang kepada undang-undang bagi mengekalkan keamanan dan keharmonian.

"Bagaimanapun, jika kami ada sebab untuk percaya kehadiran anda di sini akan menggugat suasana ideal yang dinikmati Sabah selama ini, anda tidak dialu-alukan."Kami ada sebab untuk percaya niat Nurul Izzah ke Sabah kali ini mungkin tidak sebaik seperti yang beliau dan rakannya dalam pakatan pembangkang nyatakan,"

Keistimewaan Kerajaan negeri Sabah mengenai perkara berkaitan imigresen adalah termaktub dalam 20 perkara dimana perkara 6 imigresen berbunyi

Kawalan ke atas penghijrahan dari luar ke mana-mana tempat di Malaysia seharusnya terletak di bawah kuasa kerajaan Persekutuan tetapi kemasukan ke Borneo Utara sepatutnya juga memerlukan persetujuan Kerajaan Negeri. Kerajaan Persekutuan tidak seharusnya berkuasa membatalkan kemasukkan sesiapa pun ke dalam Borneo Utara jika ia berkaitan dengan urusan kerajaan negeri kecuali atas sebab-sebab keselamatan sahaja. Borneo Utara seharusnya mempunyai kuasa yang tidak terhad ke atas pergerakan seseorang, kecuali mereka yang bertugas di bawah kerajaan Persekutuan daripada tempat-tempat lain Malaysia di Borneo Utara.

Ini bererti kerajaan negeri ada hak dari segi perundangan untuk menghalang seiapa juga pun yang pada hemat dan kaca mata kerajaan yang memerintah menganggu gugat keamanan dan keselamatan negeri Sabah.Justeru itu, perkara dan keisitimewaan ini secara lahiriahnya tidak boleh dicabar di mahkamah.Itupun bergantung kepada tafsiran sama ada perkara 20 itu "MASIH" dianggap perjanjian perundangan ataupun sudah menjadi catatan Sejarah.

Dengan tindakan Nurul Izzah membawa kes ini ke mahkamah, maka hikmah terbesar ialah status 20 perkara ini akan diketahui oleh mahkamah, sama ada ia boleh diterima sebagai perundangan ataupun sebaliknya.Termasuk taraf Sabah sebagai sebuah "NEGARA" yang turut menyertai pembentukan Malaysia.

13 ulasan :

mantera said...

bagaimanapun, Nurul Izzah mmg tidak sukar nak menang jika dia menyaman kerajaan negeri Sabah

mantera said...

Sabah ada hak kuasa immigresen dan kuasa ini tdk dpt dipertikaikan

Anonymous said...

Ini dilakukan atas sebab keselamatan berdasarkan laporan-laporan yang telah diterima

Anonymous said...

tidak ada larangan tetap ke atas Nurul Izzah atau mana-mana pemimpin pembangkang untuk datang ke Sabah selagi "mereka tidak menimbulkan ancaman keselamatan"

Anonymous said...

penganjuran pameran dan sukan tradisi sempena Pesta Kaamatan itu jelas membuktikan komitmen semua pihak untuk terus memartabatkan keunikan dan khazanah tradisi tempatan.

Anonymous said...

Perayaan yang diadakan di pentas luar perkarangan Hongkod Koisaan di sini mengetengahkan kebudayaan hampir semua suku kaum yang ada di negeri ini melalui pelbagai acara kesenian dan tarian tradisional dalam suasana penuh meriah dan harmoni

Anonymous said...

kerajaan negeri ada hak dari segi perundangan untuk menghalang seiapa juga pun yang pada hemat dan kaca mata kerajaan yang memerintah menganggu gugat keamanan dan keselamatan negeri Sabah

Anonymous said...

perkara dan keisitimewaan ini secara lahiriahnya tidak boleh dicabar di mahkamah

Anonymous said...

Dalam kenyataan itu Musa Aman menyifatkan tindakan menghalang Nurul Izzah adalah sebab faktor keselamatan dan bukannya faktor politik.

Anonymous said...

Cubaan untuk mengeksport Blackout 505 ke Sabah,nampaknya telah gagal sama sekali

Anonymous said...

PR kerap kali mempotretkan rakyat Sabah sebagai golongan bodoh yang boleh diperbodoh-bodohkan dengan sedikit tipu daya

Anonymous said...

Tindakan pihak berkuasa yang menghalang Nurul Izzah daripada memasuki Sabah adalah untuk menghalang anak perempuan Anwar Ibrahim itu daripada mencetuskan huru hara dan berbuat sesuka hati seolah-olah negara ini tidak mempunyai undang-undang

Bobbylai said...

Syukur Musa aman halang beliau masuk Sabah, ini adalah MP paling tiada jasa dalam sejarah, tiada akal kalau rakyat Sabah sanjung dan mengikut telunjuk beliau