Wednesday, October 2, 2013Permasalahan utama yang tidak dapat dinafikan dalam Laporan Ketua Audit Negara semalam adalah rasuah, pembaziran dan kecuaian meresap masuk dalam kerajaan daripada peringkat bawah sehingga atas.


Bukan hanya rakyat perlu bimbang terhadap ahli politik yang rasuah tetapi juga penjawat awam daripada atas hingga ke bawah yang terlibat sama.


Bagaimana mahu dijelaskan terhadap hampir RM200 juta yang dibelanjakan bagi mesin pelupusan sampah tanpa mengetahui cara mengendalikannya atau RM3,000 untuk jam dinding atau kasut yang tidak boleh digunakan kerana pembuatannya tidak memenuhi spesifikasi.


Wang dibelanjakan dan disia-siakan begitu sahaja. Dan penyakit ini menjangkiti setiap kementerian, syarikat berkaitan kerajaan dan institusi di seluruh negara.


Mungkin ia tidak dapat dielakkan kerana penjawat awam menyaksikan bagaimana ahli politik licik menipu sistem untuk selama beberapa dekad dan melepaskan diri.


Jadi apa salahnya mereka juga melakukan perkara sama? Lagipun ia adalah dana awam milik mereka dan patut dibazirkan sesuka hati.


Lebih membimbangkan ialah tiada seorang pun dihadapkan ke muka pengadilan sejak bertahun-tahun kebelakangan ini bagi setiap pembaziran dan rasuah yang berlaku.


Bilakah kali terakhir seseorang dipertanggungjawabkan kerana membuat pembelian mesin cetak, dakwat, kasut, jam dan pengimbas yang lebih mahal daripada harga pasaran?


Menteri, ketua setiausaha, ketua pengarah dan ketua kerani mana yang mengakui kesilapan mereka dan meletakkan jawatan untuk bersikap tanggungjawab atas kecuaian tersebut?


Adakah mereka prihatin mengenai anggota polis yang hilang senjata atau kereta polis hilang tanpa ada seorang pun yang dipertanggungjawabkan?


Atau wang yang masih dibayar kepada orang mati? Malah tidak mustahil juga mereka yang sudah mati ini masih berada dalam daftar pemilih.


Adakah mereka tidak malu jam tersebut dibeli dengan harga tidak masuk akal? Atau wang tersebut dibelanjakan tetapi hasilnya tidak nampak?


Jawapan paling mudah adalah tidak.


Jika kakitangan kerajaan boleh menuntut RM300,000 untuk lawatan empat hari bagi mengkaji penggunaan sistem kecemasan 999, tiada sesiapa pun peduli, apatah lagi berjuta-juta dibazirkan atas nama rakyat.


Laporan Ketua Audit Negara hanya satu lagi kad laporan tahunan untuk kerajaan terus merungut dan berjanji untuk melakukan yang lebih baik, ia tidak lebih daripada satu penyesalan sia-sia untuk rakyat Malaysia amnya.


Kerajaan boleh mendakwa mereka melakukan yang terbaik dan menubuhkan lebih banyak panel mengkaji pembaziran tersebut, ataupun meminta Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC) untuk menganalisis Laporan Ketua Audit Negara tetapi jika tiada tindakan diambil, kepercayaan orang ramai akan terhakis.


Tidak ada gunanya meredakan kemarahan rakyat dengan bantuan tunai Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) atau perumahan mampu milik jika kerajaan masih memandang sebelah mata terhadap rasuah dan pembaziran Putrajaya, jabatan kerajaan, agensi awam atau firma negeri.


Barah rasuah sangat mendalam sehingga ia diinstitusikan dan apa yang boleh kita semua lakukan adalah hanya membaca mengenainya.


Persoalan sekarang ialah masih adakah orang jujur dalam kerajaan atau perkhidmatan awam yang sanggup bertanggungjawab atas Laporan Ketua Audit Negara itu? - 2 Oktober, 2013.

0 ulasan :