Thursday, May 17, 2012Pengumumkan Menteri Pelajaran Malaysia Tan Sri Muhiyiddin Yassin yang juga merangkap Timbalan Perdana menteri pada sambutan hari guru yang lepas mengenai seramai 24,053 guru akan berpeluang menerima kenaikan gaji dan pangkat mengikut syarat-syarat yang ditetapkan dianggap sebagai satu lagi langkah kerajaan membela glongan pendidik di negara ini.

Namun  pengumuman TPM itu hanya dianggap menguntungkan golongan pendidik seramai itu tetapi pada waktu yang Guru-Guru yang telahpun selesai mengikuti pengajian Jarak Jauh (PJJ) dan secara luar kampus termasuk guru-guru kohot pertama program pensiswazahan guru yang dikendalikan bersama oleh Bahagian pendidikan Guru dan OUM yang telah menamatkan pengajian mereka pada 2009 sehingga kini tidak dilantik ke Jawatan Gred DG41, meskipun telah ditemuduga oleh SuruhanJaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP). 

Sejak 2009 sehingga 2011, dianggarkan lebih 10 ribu guru-guru di seluruh negara telah berjaya menamatkan pengajian tahap Ijazah Pertama mereka. namun yang menghampakan golongan pendidik ini ialah, perlantikan ke Gred 41 telah dibekukan. Sesuatu yang tidak adil,malah tidak patut dilakukan oleh KPM kerana, hasrat kerajaan yang mahukan guru-guru di sekolah rendah mencapai 40% berijazah pada 2010 manakala di sekolah menengah mencapai tahap 70% telah disahut oleh guru-guru terbabit, tetapi bila berjaya menamatkan pengajian termasuk ada yang menggunakan biaya sendiri, maka perlantikan ke Gred 41 pula dibekukan.

KPM seharusnya mengambil berat perkara ini kerana jika guru -guru sedia ada boleh dipertimbangkan kenaikan gajai dan pangkat yang dianggarkan menelan perbelanjaan tambahan jutaan ringgit mengapa pula golongan lain dipinggirkan.
KUALA KANGSAR 16 Mei - Seramai 24,053 guru lepasan ijazah dan diploma di seluruh negara yang memenuhi syarat tempoh perkhidmatan akan menikmati kenaikan pangkat mulai 1 Jun hingga 31 Disember ini.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mengumumkan perkara itu berkata, kenaikan pangkat tersebut melibatkan 8,222 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Siswazah dan 15,831 Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma.

‘‘Guru-guru boleh membuat semakan di laman web Kementerian Pelajaran mulai hari ini," katanya ketika berucap pada majlis pelancaran perayaan Hari Guru Peringkat Kebangsaan di Dewan Jubli Perak, di sini hari ini.

Turut hadir, Menteri Besar Perak, Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir; Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong; Ketua Setiausaha Kementerian Pelajaran, Datuk Dr. Rosli Mohamed; Ketua Pengarah Pelajaran; Datuk Seri Abdul Ghafar Mahmud, barisan kepimpinan kerajaan negeri dan Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata, selaras dengan usaha menambah baik skim perkhidmatan pendidikan, peruntukan tempoh minimum kenaikan pangkat secara ‘time-based’ berasaskan kecemerlangan dikekalkan sebagaimana diumumkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 8 Mac lalu.

Beliau menarik perhatian, Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Siswazah gred DG41 hanya memerlukan lapan tahun untuk kenaikan ke DG44, lapan tahun (DG44 ke DG48), enam tahun (DG48 ke DG52) manakala hanya tiga tahun (DG52 ke DG54).

Menurutnya, bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan Lepasan Diploma pula, pemegang gred DGA29 hanya memerlukan lapan tahun untuk ke DGA32, lapan tahun (DGA32 ke DGA34) dan lima tahun (DGA34 ke DGA38).

Muhyiddin berkata, lanjutan pengumuman Perdana Menteri itu, 390 guru telah dinaikkan pangkat ke gred DG54, 676 (DG52), 3,938 (DG48) dan 19,805 (DG44).

‘‘Bagi Guru Bukan Siswazah pula, seramai 399 dinaikkan ke gred DGA38 manakala 2,639 (DGA34) dan 9,519 (DGA32)," katanya.

Selain itu, kata beliau, proses kenaikan pangkat pengetua dari gred DG48 ke DG52 dan penolong kanan dari DG44 ke DG48 telah dilaksanakan oleh Kementerian Pelajaran.

Setakat ini, kata beliau, 854 pengetua telah dinaikkan pangkat dari DG48 ke DG52 manakala 4,270 penolong kanan telah dinaikkan pangkat dari DG44 ke DG48.

Kenaikan pangkat itu kata Timbalan Perdana Menteri, melibatkan pengetua dan penolong kanan yang merupakan penyandang sedia ada sebelum atau pada 31 Disember 2011 serta yang memangku jawatan sebelum atau pada 31 Disember 2010.

‘‘Bagi penyandang jawatan penolong kanan gred DG48 ke gred DG52 seramai 430 orang dan baki penyandang jawatan penolong kanan gred DG44 ke gred DG48 iaitu seramai 2,655 akan diperakukan secara berperingkat mulai Jun 2012 setelah memenuhi syarat ditetapkan," katanya.

Menurut Muhyiddin, peruntukan sebanyak RM934 juta bagi urusan kenaikan pangkat pegawai perkhidmatan pendidikan membuktikan kesungguhan kerajaan memberi pengiktirafan kepada usaha para guru dalam membentuk modal insan berpersonaliti unggul.

0 ulasan :