Tuesday, April 24, 2012Pembongkaran RM 1.4 juta milik peribadi pelakon Zahida Rafik yang dikaitkan dengan Menteri Kemajuan Luar bandar dan Wilayah oleh pihak-pihak tertentu terutamanya Zuraida kamarudin MP Ampang, menimbulkan kegusaran di hati setiap rakyat di negara ini. Bagaimana boleh akaun peribadi dalam Bank yang diakui sulit boleh diketahui oleh orang lain. seolah-olah memberi makna, tidak ada perkataan SULIT dalam sistem perbankan di negara ini.Maklumat peribadi boleh diakses oleh sesiapa sahaja tanpa ada perlindungan.

Walaupun ada akta yang memperuntukkan supaya maklumat peribadi pengguna dirahsiakan dan dilindungi namun ia tidak mencukupi. Bukan sahaja maklumat perbankan boleh dicerobohi, malahan juga maklumat telekomunikasi juga boleh didapati sewenang-wenangnya. Tidak HAIRAN jika anda mennerima panggilan dari orang yang tidak dikenali tetapi mengetahui nama dan nombor telephone anda! Pelik tapi benar itulah yang berlaku di negara ini.

Sebab itulah tidak mengejutkan jika akaun milik  Zahida boleh diketahui. Tapi yang menghairankan ialah mengapa pihak Bank yang tidak disalahkan, sebaliknya Zuraida pula yang mahu disaman?

lihat kenyataan rasmi zahida mengenai perkara ini :

Assalamualaikum Warrahmatulallhi Wabarakatuh.

1. Pada Rabu 18hb April 2012, Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin telah mendedahkan satu dakwaan bahawa seorang menteri telah memberi wang sebanyak RM 1.4 Juta kepada saya selama 4 bulan (Oktober, November, Disember dan Januari). Ia adalah susulan daripada kes pemandu peribadi saya yang melarikan wang saya sebanyak RM 200 Ribu.

2. Untuk pengetahuan umum, saya melakukan perniagaan penjualaan kereta import bersama abang ipar saya serta perniagaan arang batu di Kalimantan, Indonesia bersama abang angkat saya. Semua penyata akaun serta wang yang dimaksudkan oleh Ahli Parlimen Ampang adalah benar tetapi ia adalah hasil titik peluh saya sendiri dalam perniagaan yang diceburi dan ianya tiada kaitan dengan seorang MENTERI yang dikaitkan oleh YB. Zuraida Kamaruddin kepada umum.

3. Saya mempunyai pelbagai rangkaian perniagaan yang diceburi setelah tidak lagi aktif dalam bidang lakonan kerana bagi saya perniagaan sendiri lebih menguntungkan untuk hidup yang lebih sempurna. Ini adalah satu tanggapan yang serong terhadap saya dan keluarga kerana pertuduhan ini dapat menjejaskan karier perniagaan saya serta kehidupan seharian saya sebagai rakyat Malaysia.

4. Mengikut undang-undang Malaysia, akta BAFIA 1989, mana-mana individu, syarikat atau juga badan kerajaan mahupun bukan termasuklah institusi kewangan (bank), dilarang sama sekali untuk mendedahkan mana-mana akaun peribadi, syarikat atau mana-mana badan badan kerajaan mahupun bukan kerajaan kepada UMUM dan SEKIRANYA ini terjadi, maka si PELAKU boleh dikenakan tindakan mahkamah.

Mengikut akta tersebut juga, akaun kewangan seperti ini hanya boleh didedahkan dengan perintah HAKIM.

5. Maka dengan ini, saya mengambil keputusan untuk mendakwa Ahli Parlimen Ampang di mahkamah kerana mendedahkan akaun peribadi saya serta menfitnah saya berhubungan sulit dengan seorang MENTERI yang dikaitan bagi membersihkan nama baik saya serta keluarga saya.

Sekian, terima kasih.
Wassalam.Zahida Rafik
20hb April 2012.
(novandri.blogspot)

0 ulasan :